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Dimitri Tolchinski

From: Scully, Robert [Robert. Scully@po.state.ct.us]

Sent:  Thursday, July 05, 2012 1:29 PM

To: ‘Dimitri Tolchinski'

Ce: 'Marilyn Swaney'; '1st selectperson OL': Hart, Michael
Subject: RE: Old Lyme WPCA special meeting

Mr. Tolchinski:

Thank you for the invite to tonight's WPCA meeting, however | am not able to attend. | take exception to several
of your comments in your email, however | understand that you may have your own agenda. Contrary to your
assertions, this Department is not hiding from the WPCA. This office has been providing guidance to Old Lyme
officials and residents for many years. This office has participated in meetings with elected officials (local and
state reps), DEEP, and others about Old Lyme wastewater matters. This office has also reviewed and
commented on proposed revisions to Old Lyme’s septic ordinance as part of a WPCA initiative. In April of this
year, | met with First Selectwoman Reemsnyder and we discussed wastewater matters, and | offered to attend
future meetings if it was helpful. If there is still interest, I'd be glad to attend a meeting with the Old Lyme Health
Dept., WPCA and Selectwoman/Selectman if it its arranged.

This program gets dozens of calls each year from property owners in Old Lyme, and most of them are interested
in intensifying/expanding use of their seasonal buildings in beach areas. | am also aware that DEEP has been
providing S to facilitate the extension of public sewers to beach communities in Old Lyme, and without that S,
the sewer option would be more expensive to residents. This Department does not have $ for wastewater
programs to help finance on-site sewage system upgrades.

| get the sense that many Old Lyme individuals think that they are entitled to expand use of their properties if
they spend substantial $ for septic upgrades, however this is not the case. State-wide Public Health Code (PHC)
regulations {PHC Sec. 19-13-B100a} govern construction activities on lots utilizing septic systems. The regulation
governs intensification of use activities (building conversions, increase in bedrooms/flow increases), and other
types of construction projects (building additions, accessory structures). The regulation does not mandate
septic upgrades, however it does require preservation of potential repair areas, and it does require 100% code
complying septic area designation in order for local health department to approve intensification of use
activities. The regulation is enforced by the local director of health, and there are no provisions for this
department to grant waivers.

if your WPCA is looking to pursue possible community sewerage systems, | recommend you touch base w/
DEEP’s Mike Hart (copied on this email). Mike’s program is responsible for permitting community sewerage
systems, alternative treatment (AT) systems, and sewage systems on properties with design flows exceeding
5,000 gallons per day.

Bob Scully

Robert Scully, PE

Supervising Sanitary Engineer
Environmental Engineering Program
CT Department of Public Health
Phone: 860 509-7296

From: Dimitri Tolchinski [mailto:dtolchinski@sbcglobal.net]

Sent: Saturday, June 30, 2012 10:04 PM

To: Scully, Robert

Cc: 'Dimitri Toichinski'; "Marilyn Swaney'; 'ist selectperson OL'; maryjonosal@gmail.com; skip.sibley@yahoo.com;

9/14/2012



